Vandaag gaat het over klimaatverandering.


In een week dat Zuid-Duitsland onder water loopt, en Roland Garros ook, en Chateau Chambord aan de Loire en dat de Seine in Parijs bijna overstroomt en er nog steeds 55000 hectare bos bij Fort McMurray in Canada in brand staat, en kosmische regenstortingen het eigen landje teisteren, in zo'n week valt al gauw het woord klimaatverandering. Ook de grootste hakkelaar onder onze weergoden, Gerrit Hiemstra, durfde het woord aan en haalde meteen het grote gelijk van het KNMI binnen, dat dit alles immers al jaren geleden zou hebben voorspeld. Ja, ja, het KNMI dat nog geen dag van tevoren... Het fijne van het weer, samen met de dood de cruciale factor in ons leven waar we niets over te zeggen hebben, is dat je er alles over kan zeggen. Het democratisch gehalte van het weer is honderd procent. Iedereen kan meepraten en iedereen heeft gelijk. Schreef ook ooit eens een sardonische neef van mij in een mini-gedichtje: 'Sprak weer eens met de buurman. Ging weer eens over het weer.'