Vandaag gaat het over publieke werken.


Kunstwerken in dit geval. De gemiddelde bestuurder/politicus is er gek op, een kunstwerk op kosten van de belastingbetaler bij zijn gebouw, snelweg of wijk, maar de burger voor wie het is bedoeld meestal niet. In Parijs hebben ze het onderzocht. De meeste ondervraagden wisten niet eens dat het metalen gevaarte waar ze dagelijks langs liepen er stond. En als ze het zagen deed het ze weinig of niks. Bij de Port de Clignancourt mogen de omwonenden nu zelf beslissen. Het wordt een zeven meter hoog roze lichtgevend hart. Kan niet missen. In Haarlem willen ze De Zonnevechter van de beeldhouwer Struycken alsnog van de Grote Markt halen. Zodat Laurens Janszoon Coster, de man die de boekdrukkunst niet uitvond, weer een centrale plaats op het plein kan krijgen. Wat anderen weer een achterlijke vorm van back to the future vinden. Zei de wakkere dame die achter een rollator met ferme pas over het plein kwam: ‘De Zonnevechter? Is dat niet van Theo van Gogh?’