Vandaag gaat het over stem.


De stem. Het resultaat van banden en karakter. Bits, rond, scherp, zoet, tam, sterk, zacht, galmend. Marilyn Monroe had nog een hese, zwoele stem, maar bij de meeste Amerikanen valt tegenwoordig op hoe diep bronstig en overdreven luid de mannen klinken, en hoe scherp en nasaal, als snijdende messen, de vrouwen. Je zal er mee getrouwd zijn! Van de jonge Nederlandse vrouwen horen we dat meer en meer ook: veel snerp en snij. Hoe komt dat toch? En vooral: gaat dat nog over? De mooiste stemmen zijn die van Franse vrouwen. Zacht en rond, zoetgevooisd en toch wilskrachtig, zelfbewust en bescheiden tegelijk. Luister naar France Musique en geniet van de stemmen van de presentatrices die hun eindeloze teksten (dat dan weer wel) zonder een enkele verspreking als honing in de ether brengen. Je wil weten hoe ze er uitzien, die stemmen, en je hoopt dat de zender net zo mooi is als de klank.