Vandaag gaat het over genieten.


Ik geniet niet elk uur, zelfs niet elke dag. Dat is niet erg. Om te kunnen genieten moet een mens weten wat het is om niet te genieten. En daar steeds weer aan herinnerd worden. Ergo, het niet genieten is even belangrijk als het genieten. Maar zeg dat niet tegen de moderne mensen. En zeker niet tegen de moderne mensen van zekere leeftijd. Genieten moet. Genieten is de hoofdzaak. Genieten is het doel waarvoor we opstaan. Genieten is de ultieme wens die we voor onszelf en onze dierbaren hebben. Geniet constant. Geniet van de zeep onder je douche. Geniet van de regen in je gezicht op het strand. Geniet van je krakende lijf. Geniet er buiten van, op een terras, uit de wind, in het zonnetje, als het maar even kan. Geniet van je E-bike, van de E-bikes van je fietsgenoten, van de uitsmijter met drie eieren onderweg. Geniet. 'En nou lekker genieten hoor, denk derom!' kan een kennis zo maar tegen je zeggen. En je daarbij waarschuwend aankijken. Zo van: waag het niet hier tegenin te gaan. Dus geniet ik. Kan mij het schelen.