Vandaag gaat het over gemiste kans.


Woensdagavond j.l. was Alexander Pechtold te gast bij de Late Night show van Umberto Tan. Het onderwerp was Ukraine. Diezelfde dag werd er in Rotterdam acht jaar cel en tbs geëist tegen Bart van U., die vorig jaar oud-minister en D'66 prominent Els Borst vermoordde. Hoe mooi was het geweest, hoe rechtvaardig vooral ook, als Pechtold het debat was begonnen met een publiekelijk postuum eerbetoon aan een vrouw, die na een leven van bescheiden dienstbaarheid aan de publieke zaak op 81-jarige leeftijd zo gruwelijk in haar garage werd omgebracht. Vorige week was het land, ja zelfs de wereld te klein om de sportieve en verbale schijnbewegingen van Cruijff in alle toonaarden te roemen. Terecht, maar onopzettelijk vergeten we soms het juiste moment te gebruiken om onszelf te herinneren aan de grote waarde voor onze maatschappij van onverzettelijke, onafhankelijke en originele geesten als die van mevrouw Borst. Pechtold had er de harten van anderhalf miljoen kijkers mee kunnen winnen. En wij waren een mooi moment rijker geweest. Veel mooier dan de vele momenten van griezelig overdreven aandacht die onze media uit sensatiezucht aan de moordenaar hebben gegeven.