Vandaag gaat het over stem des volks.


Politiek is er om het haalbare mogelijk te maken zodat het regelbare geregeld wordt. Jammer dan van de schone vergezichten en het visionaire leiderschap. Want als het om de punten gaat, regeert de stem des volks, referendum of geen referendum. Laatste peilingen: VVD 22, PvdA 11, samen 33 tegen 36 voor de PVV alleen. Dan moet je wel bombarderen in Syrie, agenten met mitrailleurs uitrusten en vluchtelingen per kerende veerboot terugsturen. Dat heeft dan niets meer te maken met je principes, maar alles met de politieke realiteit. Do it, or be damned, Diederik. Ander voorbeeld: Schiphol. In de jaren tachtig, negentig was er serieuze discussie over het drastisch beperken van het vliegverkeer voor het behoud van het milieu en de leefbaarheid van omwonenden. Niets van terecht gekomen. Schiphol is een staat in de staat, een zwam waarvan de groei door niemand te stuiten is. Ook na dertig jaar discussie is de kerosine nog btw-vrij. Waarom? Omdat het volk wil vliegen. Omdat we vrij willen zijn, weg willen gaan, zo vaak en goedkoop mogelijk. Niets kan die ijzersterke wil van het volk stuiten. Laat staan een politicus. Zo is duidelijk waarom Rutte het niet heel goed, maar wel heel lang al doet. Hij is de geboren diener, diender, bediende. Het is niet wat we nodig hebben, maar wel wat we willen. In meerderheid dan.