Vandaag gaat het over tuinman.


De onze is de groenste en de stilste tuinman ter wereld! Hij komt op de fiets, tien kilometer door de vroege mist, met in z'n fietstassen ingenieus veel tuingereedschap gestouwd. Alles wat hij tussen 8 en 4 uur snoeit, zaagt, maait, knipt en veegt, doet hij met de hand. Terwijl overal in de buurt de bladblazers, maaimachines en heggenscharen loeien in de handen van zijn gehoorbeschermde collega tuinmannen, koesteren wij ons in het kittige geklak van zijn razendsnelle knipschaar, de geriefelijke ratel van zijn handmaaier en de rustgevende rasp van zijn hark. Helaas moeten wij die zoete klanken regelmatig missen als we ze het hardst nodig hebben. Bij voorkeur in voor- en najaar fietst onze tuinman met zijn vriendin naar Schiphol om in hete, bergachtige landen als Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Sri Lanka, Turkije en Iran in vier tot zes weken een paar duizend kilometer te gaan fietsen, etend en slapend bij en genietend van de lokale bevolking. Wordt een steile helling zijn vriendin te bar, dan laadt hij haar fietstassen op de zijne, moedigt haar hartstochtelijk aan en duwt haar desnoods naar boven. Wat hem niet alleen de groenste en de stilste, maar wellicht ook de sterkste tuinman ter wereld maakt.