Vandaag gaat het over aarde.


Lang waren we als mensheid overtuigd dat de zon om de aarde draaide. Jammer genoeg kwam de wetenschap er achter dat dit niet zo was. Sinds de ruimtevaart onze blik heeft verruimd, kunnen we met eigen ogen zien dat het zo gek nog niet was van onze voorouders om hun aarde in het centrum van het universum te plaatsen. Want wat is er mooier dan het zicht op de volheid van onze blauwe planeet zoals die inmiddels talloze malen vanuit de ruimte is vastgelegd? Menig astronaut is er religieus van geworden. Vergeleken met de oneindige zwarte saaiheid van het heelal is ons woonschip een glinsterende diamant, waard om met inzet van alles gekoesterd te worden. Daar kunnen de kleurpotloden waarmee NASA de foto's van het universum aanzien geeft, niet tegenop. En toch willen we naar Mars, de lange, lange reis door helse duisternis voor lief nemend. Om daar te gaan wonen als het hier op aarde niet meer kan, zeggen we dan. Dat is de verkeerde kant op. This is ground control to major Tom. Come back Tom, come back to where you belong.