Vandaag gaat het over complotten.


Vanmiddag behandel ik met de filosofiegroep waarin we al ruim twintig jaar met veel plezier allerlei filosofen lezen en bespreken, het boek 'Macht en onmacht' van de mooie, 39-jarige Vlaamse filosofe Tinneke Beeckman. Tinneke schrijft onder veel meer uitvoerig over het hedendaags complotdenken. Uitgerekend vanmorgen bericht de Volkskrant over de parade aan complottheorieën rond het Zika-virus. Niet de mug maar het gif van Monsanto zou de boosdoener zijn. Nee, inentingen tegen difterie en tetanus zouden het doen, of, die muggen zijn genetisch gemanipuleerd joh, zeker weten. En de mooiste van allemaal: de rijken zijn de schuldigen. Logisch toch? Zij willen de wereld ontvolken zodat er meer voor hen overblijft. Onze wijd verbreide gevoelens van onmacht voeden complotdenken, betoogt Tinneke Beeckmans. Ja, maar ook de sociale media, denk ik dan. 'Het is nooit verkeerd om open te staan voor nieuwe suggesties,' zegt muggenexpert Sander Koenraadt in VK, 'maar het moet wel meer zijn dan een losse aanname.’ We weten dat de wereld digitaal wordt overvoerd met meninkjes uit de losse pols van lieden die overal een complot in zien. Maar voor een beetje goed complot heb je veel meer intelligentie, organisatietalent en doorzettingsvermogen nodig dan er in de wereld voorradig is. Is vanmorgen zo maar mijn mening, geventileerd via een sociaal medium.