Vandaag gaat het over scoren.


Ik las het verslag van Ajax-Heracles: 0-0. En vooral: niks aan. Voor de zoveelste keer. Nergens verdienen mannen die driekwart van hun werk fout doen, zoveel als voetballers. Van de negentig minuten zijn er meestal niet meer dan vijftien tot twintig echt spannend en/of goed. Eindeloos saai breedtespel met een hoofdrol voor tikkie terug, daar moeten we het mee doen. Keepers op wie almaar wordt teruggespeeld, buitenspelers die met de back in hun nek worden aangespeeld, de spits, die in stilstand met z'n rug naar de goal staat en al bij voorbaat kansloos is. Namens de voetballiefhebber moet worden aangedrongen op beterschap. Lees er de strips van Kick Wilstra uit de jaren vijftig maar op na. Toen wisten ze wel hoe het moest. Niets is opwindender dan linies die op snelheid en doelgericht opstomen. Kom op met die inspelende pass, en durf mee op te komen en breed uit te waaieren. Zoek de ruimte achter de verdediging voor je boogbal, je een-twee, of de steekpass. Op maat naar de achterlijn voor je buitenspelers, of moedig door het midden (Messi!) naar Kick Wilstra, je superspits. Gaat het fout? Natuurlijk! Het mag 90 van de 100 keer fout, maar dan is het in ieder geval 90 keer leuker. Kick leert je: in het voetbal, in zaken, in de liefde, in het leven geldt: borst vooruit!