Vandaag gaat het over liefdadigheid

MaWoVrij 47 - Maandag 28 december 2015

Vandaag gaat het over liefdadigheid. De rij voor de kassa bij AH is lang, de karren zijn vol. Men wacht. Mijn uitpuilende wagen staat achter de halflege van een oude mevrouw die kromgebogen haar boodschappen verwerkt. 'Dat is dan 35 euro 98, mevrouw,' zegt de cassiere. Ook na drie keer proberen werkt haar kaart niet. Gezucht in de rij. Gezucht bij mij. 'Kunt u niet cash betalen?' Het meisje blijft vriendelijk. 'Nee,' zegt het oudje, 'ik heb net al geprobeerd te pinnen, maar ik kreeg geen geld.' Ah..!! De rij gaat een licht op. Wat nu? 'Mag ik uw tas hebben, ik moet al uw boodschappen helaas terugnemen,' zegt het meisje. Gemor in de ongeduldige meute. De jonge vrouw die achter mij staat, tikt me op de schouder. Ik kijk om en in een flits denken we hetzelfde. 'Hoeveel is het?' vraagt ze. ‘Zesendertig euro.’ ‘Zullen we delen?’ Ze heeft haar twintig euro al in de hand. Razendsnel doe ik er twintig euro bij en geef ze aan de cassiere. 'Maarrrr..eh..wat is dit, eh, die mevrouw...' protesteert ze nog even in opperste verwarring, en ze geeft de vier euro retour pardoes aan de oude vrouw. 'Dank u, dank u wel' mompelend verdwijnt deze naar buiten. De jonge vrouw en ik kijken elkaar diep tevreden aan. Dat is nog eens kerst vieren, zie je ons denken. Ik bedank haar, reken af en wil weglopen. Dan schiet me, zo maar ineens, een nieuwe gedachte te binnen en ik draai me om. De vrouw kijkt me aan, pakt mijn hand en zegt: 'Ik dacht precies hetzelfde.' 'Dus jij had ook ineens iets van: zou ze dit vaker zo doen?' 'Ja. Erg he?' We zuchten. Goed geven is moeilijk. Hoe hou je je hoofd in bedwang?