Vandaag gaat het over mededogen

MaWoVRIJ 46 – Vrijdag 25 december 2015

Vandaag gaat het, met een bij uitzondering langer dan gebruikelijke tekst, over mededogen. Het is Kerstavond 1958. Om tien uur komen we eindelijk thuis uit de lange, zware Kerst-melkwijk, mijn vader (38) en ik (11). Net op tijd om op te warmen bij de kachel en ons te wassen en te kleden voor de Nachtmis. Om twaalf uur zingen we samen in het koor. Om twee uur krijgen we chocolademelk en krentenbollen bij de nonnen in hun klooster naast de kerk. Om drie uur zingen we weer. Als we diep in de nacht thuis komen zit mijn moeder klaar met soep. Zachtjes zingen mijn vader en moeder ‘Lang zal hij leven’. Ik, hun Kerstkindje, is jarig. En hij krijgt een missaal. ‘Van harte, Fer. Wees er zuinig op.’ Even naar bed. Het gezamenlijke Kerstontbijt is om acht uur, want om tien uur wacht de volgende gezongen mis. We zitten met z’n tienen aan de prachtig gedekte tafel. Wit brood, ham, eitjes, krentenbrood gevuld met spijs, het zal ons deze dag aan niets ontbreken. Gretig willen we aanvallen, ik als jarige, als eerste. Maar dan staat onze vader op. Er wordt gebeden. Zoals het hoort. En hij gaat zingen. Alleen met Kerst. Altijd met Kerst. Met trillende stem. A capella.

Bibberend loopt er langs de straten een arme bedelknaap nog rond niemand heeft hem in de gaten ja men ziet nog zelfs geen hond koude sneeuw dringt door zijn lekke klompen in zijn holle maag is nat noch droog en de gure wind snijdt door zijn lompen grote tranen fonk’len in zijn oog

Stille nacht, heilige nacht heden is ‘t Kerstkind geboren schooiertje klein, zal vol festijn eenmaal hierboven bij ‘t Kerstkindje zijn

Hong’rend uitgeput van ‘t lijden valt hij op ‘t stoepke neer en hij hoort de kinders blijde zingen jubelend ‘t Kerstlied tot den Heer zijn bevroren handjes saamgevouwen valt hij neer en God verhoort zijn bee als wij ‘s morgens vroeg het lijkje aanschouwen viert hij ‘t Kerstfeest met den engelen mee

Stille nacht, heilige nacht heden is ‘t Kerstkind geboren schooiertje klein, zal vol festijn eeuwig hierboven bij ‘t Kerstkindje zijn