Vandaag gaat het over tijd

MaWoVrij 44 – Maandag 21 december 2015

Vandaag gaat het over tijd. Ik heb al jaren geen tijd. Ik ben de tijd kwijt geraakt. Ergens na m’n twintigste is het gebeurd. Op een dag zei ik dat ik geen tijd had en daarna heb ik ‘m ook nooit meer gehad, de tijd. Jarenlang heb ik er niet mee gezeten, vond ik het normaal dat ik geen tijd had, raakte ik gewend aan het gevoel dat de tijd iets is dat je niet hebt. En nu, nu ik de tijd heb om weer tijd te hebben, ben ik nog steeds op zoek naar tijd. Je hebt nog alle tijd van de wereld, zeggen de mensen tegen m’n bijna 68-jarige verschijning. Goed, denk ik dan, laat me, in de tijd die me nog rest, zo snel mogelijk terugvinden wat ik zo lang ben kwijt geweest: een gevoel van ruimte, van richting zonder dwang, van doel zonder druk. Ooit gaf me dat een tijd van komen, nu biedt me dat een tijd van gaan.