Vandaag gaat het over kopen

MaWoVRIJ 43 – Vrijdag 18 december 2015

Vandaag gaat het over kopen. ‘Ik zou bij god niet weten,’ zegt een vrouw die in de tram met een Kerstboompje op haar schoot zit, ‘wat ik nu nog moet kopen.’ ‘Ik ben heel blij dat we met Kerst geen kadootjes doen,’ zegt haar vriendin tegenover haar. ‘Van mijn man mag ik niet meer naar buiten,’ zegt de eerste zonder te luisteren. ‘Omdat ik elke keer een Kerstboompje koop. Serieus. Ik heb er al twaalf staan en we hebben nog een week. Maar het is zo leuk. Echt super gezellig. Allemaal vol met lichtjes en kaboutertjes en kasteeltjes en paleisjes en ook wel gewone huisjes, hoor. Op zolder heb ik dozen vol staan. Ik mag ook niet meer naar zolder van m’n man. In de huiskamer kan hij nergens meer iets neerzetten of ergens lopen,’ zegt-ie. ‘Wat doen jullie met Kerst?’ vraagt de ander lusteloos. ‘Niks bijzonders, familie. En jullie?’ Ze richt zich op en probeert haar vriendin over de top van haar boompje aan te kijken. ‘Ook,’ zegt die. ‘Familie is toch het gezelligst. Hoe was je Sint?’ Maar haar vriendin is alweer terug gezakt op haar stoel en zegt: ‘Ik ben nu wel moe hoor. Ik zal blij zijn als alles weer in de dozen zit.’ De tram komt met veel geweld tot stilstand. De twee staan op. Bij de uitgang zie ik zowaar nog een Kerstboompje staan. De vrouw pakt het op en stapt uit. Als ze langs loopt zie ik haar giechelen tussen de twee boompjes in haar armen.