Vandaag gaat het over niet kopen

MaWOVrij 42 – Woensdag 16 december 2015

Vandaag gaat het over niet kopen. Het is bijna Kerst. De economie groeit, zeggen ze. De Nederlander is tevreden, weet de enquêteur. De lonen stijgen weer (iets). De inflatie is extreem laag. Tegelijkertijd is de wereld zo onrustig en, wat erger is, zo onbegrijpelijk, dat je mag verwachten dat de mens zichzelf wil troosten. De meest directe vorm is kopen. Bevrediging zoeken in de koopdaad, rust vinden in de aanschaf, plezier verwachten van het gebruik. Maar de winkelstraat (een van de mooiste in het land) ligt er verlaten bij. Terwijl het toch heerlijk herfstweer is. En alle bordjes op SALE staan. Overal in de winkels zijn de rekken vol. Overvol. Waar zijn de kopers? ‘Bij heel veel mensen puilen thuis alle kasten uit. Met kleding, schoenen en tassen. Bergen!’ weet mijn zus die in de mode zit. ‘Het lijkt wel of de mensen even helemaal genoeg hebben van kopen. ‘Ik denk er nog over,’ zeggen ze tegen me. En dan gaan ze.’ Zelf mag ik even niet denken. Mijn vrouw vindt dat ik nu toch echt drie nieuwe broeken met bijpassende overhemden moet kopen. Ik verblijf anderhalf uur in het kleedhok, me achter het gordijn wapenend tegen steelse blikken naar de veel te lange broeken en mouwen aan mijn onwillig lijf. Gelukkig is het hok ruim en toont verkoopster Ashley zich lief en klantgericht. Uitgeput betaal ik. Maar ik krijg niks mee. Moet allemaal worden ingekort.