Vandaag gaat het over Parijs.

Parijs, de lichtstad, de feeststad, de voorbeeldstad als het gaat om cultuur, eten, drinken, uitgaan, genieten. Maar dus ook de stad, waar de 'haves' zich binnen de Peripherique verschansen voor de 'haves not' in de banlieus. De naam Parijs komt van de Gallische stam Parisii, maar ik moest denken aan Troje. In de Griekse mythologie is Paris de god die de strijd om Troje inluidt door zijn vrouw te verlaten voor de wonderschone Helena. Bij uitgeverij Van Oorschot is net een nieuwe uitgave verschenen van de Ilias. Homerus beschrijft daarin Paris als een lafhartige, zinnelijk genot najagende slappeling en noemt hem 'Dysparis': ongeluksparis. Maar ook beschrijft hij zijn transformatie als zijn eerzucht door de strijd sterk wordt geprikkeld. Op het slagveld toont Paris zich uiteindelijk een van de dappersten.

Hij is de schutter die Achilles dodelijk in zijn hiel treft. Het is nu oorlog, zei de Franse premier Manuel Vals zaterdag in Parijs. Maar Troje viel.


  • Facebook B&W