Vandaag gaat het over eten.


Heel Holland bakt. Ja, een eitje. En ja, heel Holland haalt. En heel Holland eet uit. Je vraagt je af of het niet een erg goed idee is om Hollands krappe behuizingen te verruimen door voortaan in de nieuwbouw simpelweg de keuken weg te laten. Hoe harder ze blingblingen, hoe minder ze worden gebruikt. Vroeger had je bij gebrek aan badkamers het badhuis waar het gemene volk zich wekelijks verschoonde. Nu is er in honderdduizendvoud het kookhuis. Waar je ook komt en kijkt, overal zie je ons genieten van het eten dat een ander voor ons heeft klaargemaakt. Gisteravond zaten mijn vrouw en ik schouder aan schouder te eten in een propvolle houten keet die vroeger een theehuisje was en nu een restaurant met de mooi dwarse naam Nurks. Allemaal genoten we met volle teugen van de hemelse gerechten en de aangename wijnen. Maar het meest genoten we van elkaar. Is dat dan het geheime recept: het kookhuis als de nieuwe kerk? Samenhang door samen hangen?