Vandaag gaat het over Engels.


Woensdagavond was The Hunt op televisie. In DWDD zei Matthijs van Nieuwkerk wel zes keer: The Hunt. Telkens uitgesproken als De Hunt met de u als in tut. Terwijl het de Ah moet zijn. Als in hand. Zeg dan gewoon De Jacht als je niet weet hoe het moet. De Engelse taal wordt straks verplicht op de basisschool. Sommigen kunnen het al een beetje. Rutten bijvoorbeeld. En Willem-Alexander. Gelukkig maar, want als WA in New York destijds op de dansvloer ‘You ar zo boetivul’ tegen Maxima had gezegd, hadden wij het waarschijnlijk zonder een ravissante reine moeten doen. De meeste Nederlanders zeggen steevast cuntry als ze het over country hebben. Weer met die lelijke en foute u als in sukkel. En Sahnday is bij hen onverbeterlijk Sunday. Wie in het Verenigd Koninkrijk Dutch zegt, zegt Dahtch, en wie daar iets funny vindt, zegt fahnny. Met een ah klank. En niet met die platte u als in muts van ons. Boerig, zo klinkt het, let er maar eens op. En ook ‘een beetje dom’. Want met een uurtje BBC kijken weet je het. Uitsmijter is de doorsnee Nederlandse film- en televisieregisseur die bij de opnamen al decennia Kut roept als hij Caht bedoelt. Ach, Sander Dekker, nu je toch zo bezig bent, laat daar de juffrouw uit groep 1 eens op los. Good lahck!