Vandaag gaat het over tevredenheid.


Het is herfstvakantie. Vier kleinkinderen zitten klaar voor het ontbijt. Op de tafel staat de oogst: wit en bruin brood, beschuit, ontbijtkoek, rijstwafels, krentenbollen, crackers, melk, karnemelk, jus d'orange, thee, chocolade hagelslag melk en puur, fijn en grote korrel, kokosbrood, pindakaas, chocolade vlokken, jam, honing, gestampte muisjes, blauwe en witte muisjes, schijfjes banaan, yoghurt, appel, ham, kaas, smeerleverworst, gekookte worst, smeerkaas en cervelaat. Op verzoek kookt oma een perfect getimed zacht eitje. 'Ik wil vandaag geen lelijke gezichten zien of opmerkingen horen dat 'er niks op brood is',' zegt opa. 'Anders eet je maar een boterham met tevredenheid.' Divers gezucht. 'Dat is ouwerwets, opa,' zegt Eva van vijf, 'dat wat jij zegt.' En ze geeft er voor de zekerheid een stralende glimlach bij. Van oma mag ze even later voor haar derde boterham mee naar de la. Met grote halen smeert ze zelf haar Nutella. 'Opa, die was je vergeten,' zegt ze, innig tevreden.