Vandaag gaat het over waarheid.

Waarheid is verleden tijd. Waarheid heeft geen toekomst meer. Er is domweg geen tijd meer voor waarheid. Proef maar: het woord 'waarheid' is al een ouderwets woord. Waarheid zal voorrang moeten geven aan 'werkelijkheid'. Het verschil is evident. Waarheid moet je zoeken, werkelijkheid is er. Dat scheelt een hoop tijd. En je kunt het met een schouderophalen afdoen. Sommigen van ons zoeken nog naar waarheid. Maar voor de meesten hoeft het niet meer. We stellen ons ermee tevreden dat er iets wordt beweerd of getoond dat voor de waarheid doorgaat. Naarmate het aanbod aan werkelijkheden toeneemt, neemt de mate waarin we erachter kunnen komen of het waarheid is, af. Honderden keren per dag worden we beschoten met boodschappen. De tekstschrijver van minister Schippers laat haar zeggen dat vrouwen verstand hebben van voetbal. Alexander Pechtold zegt dat hij geen premier wil worden. Eneco laat weten dat haar gas de goedkoopste is. De buurman weet zeker dat je een eik zonder vergunning mag kappen. Volkswagen denkt: if you can’t make it, fake it. Kunnen we zonder waarheid?