Vandaag gaat het over dood gaan.

Een week geleden was ik op bezoek bij de oude eigenaar van ons huis in de Provence, dat we 15 jaar geleden van hem kochten. Didier is nu 86. Wat hij verkocht was een plek van bomen en bloemen, met overal hokken vol prachtige, bijzondere eenden, ganzen, duiven en kippen. Inmiddels woont hij al jaren, alleen, in een bejaardentehuis in Aix-en-Provence. Hij heeft een kamer van 3 bij 5 meter, een kippenhok van een badkamer en een balkon met een bak waarin vijf geraniums. 'Dat is wat er over is,' zegt hij mij bij binnenkomst. Heel zijn leven trok hij als geoloog over de wereld om onder het zand van woestijnen en het permafrost van toendra's naar olie te speuren. Nu dragen zijn benen hem niet verder dan het hek van het tehuis. Negen jaar geleden overleed zijn geliefde Jacqueline aan kanker. 'Tien keer, Ferdinand, heb ik, ja, tegen beter weten in, gevraagd om een pil zodat ik met haar mee kon gaan. Niet gekregen. Maar wat moet ik nog? Ik klim om acht uur uit bed, en om vijf over acht er maar weer in. Want, waarom zou ik opstaan? Ik heb geen doel! Ik bridge, maar waarvoor? Ik lees de krant, waarom? En het ergste is dat ik een achter- achternicht heb gevonden die 122 jaar oud is geworden!' 'Monsieur, zou u nu een pil accepteren?' durf ik net aan te vragen. 'Meteen,' zegt hij, 'maar in Frankrijk is daar geen denken aan. Hopelijk is die pil er straks wel voor jou. De belangrijke vraag, Ferdinand, is, of we vrij zijn om te sterven of niet. Die vraag moet zo snel mogelijk met ja worden beantwoord.' Hij zucht in de grote Sinterklaasbaard die hij laat staan 'tegen het verval in mijn gezicht'. 'Merci infiniment pour ta visite,' bedankt hij. Ik stap de zonovergoten tuin in. Geen bejaarde te bekennen. Ze zijn binnen.