Vandaag gaat het over kleinkind.


Dat kan haast niet anders wanneer je leven zojuist is verrijkt met een tweeling kleinkind. Op een moment in je afgevlakte leven dat je het totaal niet meer verwacht, blijk je toch nog als door de bliksem te kunnen worden getroffen door een diepe, zuivere emotie: je kleinkind. Met ieder nieuw kleinkind weer. Tien jaar geleden gebeurde dat bij kleinkind Tom voor het eerst. Het leverde op basis van het befaamde lied van Jacques Brel een ‘Lied voor Tom’ op, waarvan hierbij, als ode aan moeder Marissa, aan Tom's nieuwe broers Sam (2800 gram) en Vic (2700 gram), de tekst.

Je ligt daar maar met grote ogen Je kan nog lang niet op of om geen woord gezegd, dus nooit gelogen dit nieuwe mensenkind heet Tom

Ik wandel langzaam heen en weer Ik wieg je zachtjes keer op keer je zal m’n oude dag verwarmen Ik kus je zachte hoofd, je wang tegen de mijne, wees niet bang ik hou je stevig in m’n armen

Ik hou van jou met heel mijn hart en ziel hou ik van jou m’n blik verdronken in je ogenblauw ik hou zoveel van jou Ik hou van hem met heel mijn hart en ziel hou ik van hem ik zing ‘m toe, zo af en toe met stille stem ik hou zoveel van hem

Je ligt daar maar met grote ogen je kijkt alsof je zeggen wil ik ben het nieuwe mededogen ik maak de wereld mooi en stil Ik blijf wat zitten bij je bed daar in het schemer is het net of ik je dromen mee kan dromen Ik hoor een diepe zucht, ik lach omdat ik naar je kijken mag ik voel mijn warme tranen stromen

Ik kus je zachte hoofd, je wang tegen de mijne, wees niet bang ik zal me morgen beter scheren Ik stop je deken nog eens toe het licht moet uit want Tom is moe ook opa’s moeten bedtijd leren

Ik hou van hem met heel mijn hart en ziel hou ik van hem ik zing ‘m toe, zo af en toe met stille stem ik hou zoveel van hem ik hou zoveel van hem