Vandaag gaat het over mug.


En wel de vruchtdragende vrouwtjesmug. Want dat is de mug die bloed ruikt en steekt. Vannacht ging de herfst in maar toch zat er nog een in mijn slaapkamer die na een flinke slok van mijn zoete bloed het slachtoffer werd van de muggenmepper die op mijn nachtkastje klaar ligt voor de aanval. Uiteengespat bleef ze, zwanger en al, als vlek op de muur achter. Twee uur later, het is half vier, raast een vliegtuig zo laag over dat de muren er van trillen. Lekker dan. Dat betekent citroenthee op bed. Heerlijk, nog vier uur slaap voor de boeg. Niet dus. Mevrouw Mug 2 dient zich aan en neemt nauwelijks tijd om in een soepele spiraal boven op mijn hoofd te gaan zitten. Pets, boem, klets ik op mijn kop, maar mis, twee minuten later is ze er vriendelijk lachend weer, nu op mijn oor. Licht aan, mepper in de aanslag, waar is dat secreet? Nergens, ja toch, vrolijk om mijn hoofd in de lucht, niet op de muur, ze kijkt wel uit. OK, alle lichten in de kamer uit, deur open, licht op de gang aan en wild zwiepen met de mepper. Kijken of we deze griezeltante als een shuttle de kamer uit kunnen slaan. Gauw weer in bed, slapen. Mevrouw geeft me een minuut. Zzzzzzzzzttttt. Ramen en deuren zijn dicht, ik lig in een stinkende, inktzwarte cocon en nog ben ik de pineut. Slok water, kalm blijven, moed houden. Licht aan en verdomd, ze zit op de rand van het kapje van het bedlampje. Geen enkel risico op falen neem ik, geen denken aan dat ik me in hou, met een korte, hevige tik ram ik het lampje van het kastje en neem de telefoon ernaast in een keer mee. Jammer dan. Alleen het resultaat telt: moeder mug is ter ziele. Super...eindelijk slapen. Ik lig, ik droom van hond, ik droom niet, het is half zes en buiten laat de enorme dog van de enorme overburen met enorm geblaf aan de bezorger van de Telegraaf weten dat hij liever de Volkskrant heeft. Of zoiets. Ik geef het op. Ik ga ik een lekker stukkie tikken. Slapen kan je nog je hele leven, zei m'n vader altijd als hij me om vijf uur wekte om de kaaskar voor de markt te gaan laden.